Valitse:
- Kaikki
- Silli & Leipä
- Alkupalat
- Kylmät silliruoat
- Lämpimät silliruoat
- naposteltavat
- Kalaruoat
- Tonnikalaruoat
- Liharuoat
- leivonnaiset
- Joulu
- Juhlapöytään
- AteriaValmis-reseptit
- Keitot

Gratinoidut sillivoileivät

Aioli-sillileipä tomaatilla ja basilikalla

Tonnikalalla ja majoneesilla täytetty kananmuna

Lämpimät yrttisillivoileivät

Rapu-sillikolmioleivät

Smetanasillivoileipä

Sushirullat wasabisillistä

Kreikkalaistyylinen feta-oliivisilli

Valkosipulisillipasta tuoreherneillä

Sillikaviaari kevätsipulilla ja retiisillä

Kylmäsavulohta ja piparjuuri-smetanasilliä uusilla perunoilla

Sillitäytteiset uuniperunat

Itse tehty näkkileipä sillin ja mätitahnan kanssa

Jyväpatonkia, smetanasilliä ja paistettua kylmäsavulohta

Paahdettua siikaa ja anjovisvoita

Sillipiilo ruisnapeilla

Sinappikuorrutettua siikaa ja Skånen perunoita

Sillikoulun lammaspata

Uunibataatit ja tonnikala-ranskankermaa

Sillillä maustettu linnapaisti

Pizza Napoli

Sillikoulun pissaladière

Sillikanapee

Merimiessilli

Sillikroketti & tapenadea

Silli-juustopiirakka

Sillikoulun Nizzansalaatti

Ruokaisa silli-rapuleipä

Paahdettua kylmäsavulohta, sinappisilliä ja mätiä

Sitruuna-sinisimpukkapasta

Pinaatti-savulohipasta

Maailman helpoin tonnikalapizza

Voileipäkakku

Currymaustettu perunasosekeitto ja tonnikalarulla

Saariston voileipä

Helppo kalakeitto AteriaValmis -kastikkeella

Pinaatti-uunilohi á la Abban Ateriavalmis

Savulohipasta á la Abban Ateriavalmis

Sillibrunssi

Sillikaviaari ja tilliperunaa

Inkivääri-limesilli maalaismunakas

Sillicoulibiac

Ravioleja, kasviksia ja tonnikalaa

Currysilli-wrap

Vorschmack

Inkivääri-limesilli Ramen-burger

Mummun salaatti

Sushilautanen
Ohjeita
Kokkaa kalaa
Haluaisitko maistuvaa ja terveellistä ruokaa, joka valmistuu nopeasti? Onnea matkaan – kalaonnea! Kalafileen valmistus tosin sujuu muutamassa minuutissa ja niin helposti, että onnea ei juuri tarvita.
Kun kokkaat kalaa, aikaa jää muullekin. Jotta saat mehukasta kalaa, on keittoajan oltava lyhyt. Valmistustavan valintaan vaikuttaa se, kuinka suuren määrän valmistat, millaista kalaa valmistat ja miltä haluat sen maistuvan.
Pienestä oppaastamme saat hyviä vinkkejä.
Näin poistat kalan hajun käsistä:
Kalan haju voi olla vaikeaa saada käsistä pois. Hajun saa yleensä pois hieromalla käsiin hammastahnaa, sitruunaa tai kahvia. Voit myös hieroa käsiä ruostumattomaan teräkseen. Kalan hajun poistoon on myös erityisiä terässaippuoita, joita on saatavana hyvin varustetuista keittiötarvikeliikkeistä.
Keitetty kala
Oikeastaan kalaa ei keitetä, vaan haudutetaan kypsäksi poreilevassa vedessä, jonka lämpötila on alle kiehumispisteen. Kiehuvassa vedessä keitetty kala on kuivaa ja kovaa. Puhumme silti kalan keittämisestä, eikä tarkkaa lämpötilaa välttämättä tarvitse mitata.
Lisää kattilaan vettä niin, että kala peittyy juuri ja juuri. Laita keitinveteen puoli ruokalusikallista suolaa litraa kohden. Keitinveden voi myös maustaa esimerkiksi valkopippurilla tai laakerinlehdellä.
Halutessasi voit mitata veden lämpötilan. Kun vesi on 60-asteista, laita kala keitinveteen. Sopivan lämpötilan tunnistat myös siitä, että kattilan pohjaan alkaa muodostua pieniä kuplia tai vesi on niin kuumaa, ettet enää pysty pitämään sormea vedessä. Kala on kypsää, kun sen liha on valkoista. Lohi on kypsää, kun se muuttuu vaaleanpunaiseksi ja läpinäkyvyys häviää.
Erityisen hyvin tämä valmistustapa sopii esimerkiksi turskalle ja seitille.
Kalan kypsennys mikrossa
Mikrokypsennys säilyttää hyvin kalan maun ja koostumuksen. Mikrossa kala kypsyy nopeasti ja helposti pienehkölle seurueelle. Mikrossa voi kypsentää suurinta osaa kalafileistä ja lipeäkalaa. Kalafileen on oltava tasapaksuinen, jotta se ei kypsy epätasaisesti. Voit myös taittaa ohuemmat osiot kaksin kerroin. Laita kala lautaselle tai vuokaan ja aseta kansi päälle. Kypsennä täydellä teholla noin 2–3 minuuttia 250 grammaa kohden. Anna lämmön tasaantua muutama minuutti.
Paistettu kala
Paistettavan kalafileen on oltava kuiva. Lämmitä pannu erittäin kuumaksi ja pienennä lämpötilaa, kun laitat kalan pannulle. Paista kala kauniin kullanruskeaksi. Kun käytät voi-öljyseosta, kala ei pala niin herkästi. Paista fileetä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin. Voit myös paneroida eli leivittää kalan, jos haluat rapean paistopinnan. Voit tehdä yksinkertaisen leivityksen eli pyöritellä fileen vehnä- tai korppujauhoissa ennen paistamista. Kaksinkertaisessa leivityksessä kala pyöritellään ensin vehnäjauhoissa, sitten rikki vispatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Saat vaihtelua paneroimalla kalan karkeissa jauhoissa, pähkinärouheessa, seesaminsiemenissä, yrttisilpussa tai muna-juustoraasteseoksessa. Paistamiseen sopivat pikkukalat kokonaisina ja kaikki kalafileet. Vähärasvaiset kalat, kuten turska ja seiti, kannattaa leivittää. Myös silakka ja lohi sopivat paistettaviksi.
Kalan kypsennys uunissa
Kala kannattaa kypsentää uunissa, kun ruokailijoita on useita. Laita kala uunivuokaan. Kuorruta kala makusi mukaan esimerkiksi pestolla tai voi-hasselpähkinäseoksella. Kokeile myös yrtti- tai valkosipulituorejuuston ja crème fraichen seosta tai vaikkapa Abban AteriaValmis -kastikkeita. Kypsennä kalan koosta ja laadusta riippuen 15-30 minuuttia 200–225 asteessa. Kun käärit kalan folioon, kaikki maut pysyvät tallessa. Fileen seuraksi folioon voi laittaa vaikkapa vihanneksia ja yrttejä. Uunissa kypsennettäviksi sopivat esimerkiksi turska, lohi ja kampelat kokonaisena tai fileenä.
Grillattu kala
Grilli on kuumennettava kunnolla ennen kuin kala laitetaan grilliin. Jos käytät grillihiiliä, niiden on oltava täysin harmaita, ennen kuin aloitat kalan kypsennyksen. Ritilän on oltava noin 30 cm hiilloksen yläpuolella. Grillin paistopinta kannattaa voidella öljyllä, jotta kala ei tartu kiinni niin helposti. Halsteri helpottaa myös kalan kypsennystä., Kalaa ei tarvitse marinoida mureuden takia, mutta marinoimalla kalaan saa lisämakua. Kalalle riittää noin puolen tunnin marinointi ja marinadilla sively juuri ennen paistamista. Myös glaseeraus antaa lisämakua. Ohuita fileitä grillataan kaksi minuuttia ja paksumpia fileitä neljä minuuttia molemmin puolin. Folioon käärittynä kalaa kypsyy grillissä noin 10–20 minuutissa. Grilliin sopivat hyvin rasvaiset ja/tai nopeasti kypsyvät kalat.