Usein kysyttyä

Mistä silli tulee? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen täältä. Mikäli emme ole vastanneet juuri sinun kysymykseesi vielä, otathan yhteyttä kuluttajapalveluumme!

Mausteista on mahdollista käyttää ryhmänimeä (”mausteita”). Jos mausteiden yhteismäärä kuitenkin on yli 2 % elintarvikkeen painosta, on mausteet ilmoitettava omilla nimillään. Vastaamme mielellämme tuotteidemme mausteita koskeviin kysymyksiin.

Elintarvikkeessa oleva parasta ennen -päivämäärä kertoo, kuinka kauan avaamaton tuote säilyy oikein säilytettynä moitteettomana ja säilyttää sille tyypilliset ominaisuutensa. Tuotteen valmistajana / maahantuojana takaamme avaamattoman tuotteen laadun parasta ennen- päivämäärään asti, mutta tuotetta voi vielä tämän päivämääränkin jälkeen käyttää niin kauan kuin se on aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan kelvollinen. Tämä aika saattaa vaihdella suurestikin tuotteesta riippuen. Tuotetta on aina hyvä haistaa ja maistaa ennen käyttöä ja heittää pois, mikäli se vaikuttaa epäilyttävältä.

Pääsääntönä on, että kaikki tuotteen valmistuksessa käytetyt ainesosat ilmoitetaan painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

Avatut sillipurkit säilyvät herkullisina jääkaapissa noin viikon. Tuote voi toki olla syötävää kahdenkin viikon jälkeen – hajusta voi päätellä, onko silli ehtinyt härskiintyä. Säilyvyysaikaan vaikuttaa mm. se, kuinka usein sillipurkki otetaan huoneenlämpöön ja kuinka kauan se on huoneenlämmössä sekä se, kuinka lähellä on parasta ennen -päivämäärä.

Biologisesti silli ja silakka ovat samaa lajia eikä niiden välillä ole jyrkkää rajaa. Silakka on vähäsuolaisempaan veteen sopeutunut silli, jonka rasvapitoisuus on alhaisempi, ja joka on kooltaan pienempi.

Kaikilla tonnikaloillamme on MSC-merkki. MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. MSC:n tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan sertifioitujen tuotteiden ekologisuuden asettamiensa ympäristönormien kautta.

Abban Anjovis tehdään kilohailista. Janssonfileet tehdään Pohjanmeren silakasta maustamalla se anjovismaustein. Sekä Anjovista että Janssonfilettä voi käyttää Janssoninkiusauksen valmistamiseen. Janssonfilee säilyy ehjänä napakamman rakenteensa ansiosta, pehmeämmät Anjovisfileet liukenevat lähes täysin kermakastikkeeseen.

Abban sillejä pyydetään Koillis-Atlantin alueella. FAO (YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö) on määritellyt ja numeroinut kalojen pyyntialueet ja Koillis-Atlantti on toiselta nimeltään pyyntialue numero 27. Tämä merkintä saattaa näkyä joissakin sillituotteissa. Pyyntialue FAO27 / Koillis-Atlantti on valtavan laaja ja ulottuu Espanjan eteläkärjestä Huippuvuorille saakka kattaen myös Itämeren alueen.

Silli troolataan, kokolajitellaan, perataan koneellisesti päättömäksi, suolataan, varastointikypsytetään tynnyreissä (aikaisemmin tynnyrit olivat puuta, nykyään muovia) kylmässä varastossa 3-6 kk ja tämän jälkeen fileoidaan. Fileet pakataan taas tynnyreihin ja varastoidaan kylmässä. Tuotannossa fileet paloitellaan, pakataan purkkeihin, annostellaan kastike, jossa on vettä, mausteita ja sokeria. Purkki kannetetaan ilmatiiviisti, etiketöidään ja siirretään kylmävarastoon. Tuote maustuu muutamia viikkoja vielä kastikkeessaan ennen jakelua eteenpäin kauppaketjuihin. Koska silliä suolataan vain pääsääntöisesti syksyllä (loka-joulukuu) voi “sillin ikä” tai kypsymisaika pisimmillään olla jopa vuosi.

Orkla Foodsin tuotteet eivät sisällä geenimuunneltuja raaka-aineita (GMO).